Spørsmål og svar om #hack4no-konkurransen

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv
 

Personer med PC rundt bord

Hvordan blir jeg med i konkurransen – og hva er det egentlig vi skal gjøre?

Vi starter fredag morgen med en programpost hvor du kan «pitche» (presentere) ideen din i plenum og invitere andre til å bli med på et lag med deg. Deretter jobber dere med ideen gjennom helgen, for eksempel med teknologivalg, programmering, design, brukerinvolvering og forretningsmodell. Dere vil bli coachet av våre ekspertteam underveis. Lørdag ettermiddag pitcher laget resultatet.

Må jeg ha en ide for å bli med i konkurransen?

Nei. Hvis du ikke har en idé selv, kan du høre på idépitchene ved oppstarten av konkurransen og melde deg på en idé/ lag som du synes høres spennende ut.

Kan vi danne laget på forhånd?

Ja, det er fullt mulig, men dere melder ikke opp laget før dere kommer på #hack4no. Det er bare bra om dere har begynt å sette sammen laget på forhånd. Vi anbefaler imidlertid at dere ikke «låser» laget helt før dere kommer. Det møter opp mange smarte folk på #hack4no, og kanskje finner dere der akkurat den eller de som utfyller dere selv?

Hvordan bør et lag være sammensatt?

De beste lagene er de som er sammensatt av folk med ulik kompetanse, bakgrunn og egenskaper. Vi anbefaler at dere sørger for å få med både it-kompetanse, noen som har et godt designer-blikk og noen som er gode på forretnings- og ideutvikling. Men kreative folk er gull verdt uansett bakgrunn. Og så er det veldig greit å ha med noen som har evne til å styre diskusjoner og sikre framdrift.

Hvor stort eller lite kan et lag være?

Her er det ingen fasit. Men vi anbefaler at dere er minst tre på et lag og ikke flere enn seks.

Er #hack4no egentlig en it-konkurranse?

Ja og nei. Det er like mye en idékonkurranse og en gründerkonkurranse. Det er et krav at laget på en eller annen måte skal benytte åpne data fra det offentlige, men dette betyr ikke at det kun trengs it-folk. For å gjøre en forretningsidé levedyktig, er det også viktig med folk som kan noe om økonomi, entreprenørskap og markedsføring, og for å gjøre en digital løsning eller en app brukervennlig og tiltrekkende, kan folk med øye for godt design være avgjørende.

Jeg har en idé jeg skal pitche på #hack4no. Er jeg sikret at jeg får med meg noen på laget mitt?

Nei, det er det ingen garantier for. Derfor kan det være lurt å begynne å sette sammen et lag på forhånd. Få med en kollega eller en bekjent. Hvis du – etter at den innledende runden med idépitcher er over - blir stående igjen uten andre på laget ditt, bør du vurdere å bli med på et annet lag. Selv om du ikke får jobbet videre med akkurat din ide, vil du lære mye om teamarbeid, innovasjon, åpne data, design og forretningsutvikling.

Bedriften jeg jobber i ønsker å utvikle en app? Kan noen på #hack4no hjelpe oss med det?

Absolutt, men dere må bli med selv også. Vi foreslår at en eller flere fra bedriften pitcher ideen ved oppstart og inviterer folk til å bli med på et lag sammen med dere. Dere kan også stille et helt eget lag. Uansett fremgangsmåte vil laget få hjelp av våre ekspertteam gjennom helgen.

Har vi som er studenter og nybegynnere egentlig noen sjanse når vi risikerer å konkurrere mot etablerte selskaper som stiller med sine proffer?

Ja. Erfaringen fra tidligere år er at studenter hevder seg godt i toppen. De lagene som gjør det best, er ofte de som er tverrfaglig sammensatt, og med folk fra ulike miljøer. Vi har dessuten to spesialpriser som skal sikre at alle typer deltakere og lag skal ha vinnersjanser, både studenter og etablerte, de som starter med blanke ark på #hack4no og de som har jobbet mye med en idé på forhånd.

Hvem eier rettighetene til det laget utvikler?

Dette må dere snakke om første dag. Hvis det er du som har med deg en idé og du uansett ikke vil ha med deg resten av laget når #hack4no-helgen er over, bør du gjøre oppmerksom på det allerede når du pitcher ideen første gang. Men husk at hvis du låser døren for videre samarbeid allerede i oppstarten, risikerer du at du ikke får med deg de beste på laget ditt, folk som kanskje kan bidra til at ideen faktisk blir realisert. Vi har laget en egen veiledningsartikkel om rettigheter og hva som skjer med laget etter #hack4no.

Risikerer jeg at ideen min blir stjålet hvis jeg presenterer den offentlig på #hack4no?

Tja. Den risikoen er der jo alltid når man deler en ide. Men vi lever i en delingstid, og sjansen er mange ganger større for at du ved å dele ideen med andre, får innspill som gjør den enda bedre. Kanskje gjør det at du får med deg akkurat de folkene du trenger for å realisere ideen.

 

Les mer

 

Kartverket © 2019

Søk