Vinnerne av årets store idekonkurranse med åpne, offentlige data løser viktige utfordringer knyttet til leteaksjoner, storfeproduksjon, demokrati, nordlysturisme og bilkjøring.

 

Ni personer som jubler

VINNERGLEDE: Laget Leteaksjon og juryleder Anne Cathrine Frøstrup (t.v.)

 

200 gründere, studenter, utviklere og andre kreative mennesker deltok på årets #hack4no-konkurranse på Hønefoss i regi av Kartverket, Høgskolen i Sørøst-Norge og til sammen 14 statlige etater. Det gjør det til Norges største lekegrind med åpne data. I løpet av to intense dager 27. og 28. oktober har deltakerlagene jobbet fram nye apper, tjenester og andre løsninger hvor det blant annet brukes data som det offentlige har frigitt og gjort tilgjengelig.

I tillegg deltok 350 barn og ungdommer på juniorhack, Norges største kodetreff, hvor de blant annet lærte å programmere, lage kart og bygge droner. Med foresatte, observatører, besøkende, støtteapparat og samarbeidspartnere ble det delt ut til sammen 700 nøkkelbånd med navnelapper i løpet av helgen.

Mer effektive leteaksjoner

Årets vinner er et lag sammensatt blant annet av studenter fra Forsvarets ingeniørhøgskole og Høgskolen i Sørøst-Norge. Laget har utviklet et verktøy for planlegging, koordinering og kommunikasjon som skal effektivisere leteaksjoner, slik at liv kan reddes. Løsning reduserer tiden for planlegging av en leteaksjon ved at det gjennomføres en automatisert kartanalyse. Letemannskapene spores ved bruk av smarttelefoner, og løsningen er bygd for å fungere også i områder uten mobildekning.

- Dette er en løsning som viser samspill mellom offentlige åpne data og som har en meget stor samfunnsnytte, sa juryleder og kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup da hun delte ut prisen lørdag kveld.

Ku-koding og politikersnakk

Andreplass gikk til laget code4cow som har laget et planleggingsverktøy for mer balansert storfeproduksjon. Det vil gi mindre svinn og kast og mer norsk storfekjøtt til fredags-tacoen gjennom hele året.

Tredjeplass gikk til en app som gjør det enkelt å finne ut hva representanter fra ditt fylke har sagt og ment på Stortinget.

Nordlysjakt og bilsnakk

Juryen delte også ut to spesialpriser:

Pris for beste kodehåndverk gikk til HuntingLights som kombinerer magnetisk feltmåling, værmelding på stedet der og da og lysforurensingskart for å få oversikt over hvor det er best forhold for å se nordlys.

Pris for høyest x-faktor gikk til appen Bilsnakk som gjør det mulig å kommunisere med andre bilførere ved å skanne bilens nummerskilt med mobilkameraet og sende melding. Nyttig for eksempel når bilen din er innesperret av andre biler på en parkeringsplass!

Pengepremier og innovasjonscamp

I tillegg til pengepremier på henholdsvis 10.000, 5.000 og 2.500 kroner, får vinnerlagene en éndags innovasjonscamp i Forskningsparken/ StartupLab i Oslo. Der får de intensiv eksperthjelp til å utvikle ideene og løsningene sine videre.

Mer info og bilder

Alle lagene på #hack4no har redegjort for sine løsninger på #hack4no-siden på Devpost.

Se hele premieutdelingen, med juryens begrunnelse, blant videoene på Facebook-siden vår.

Flere bilder fra #hack4no finner du i Flickr-albumet vårt 

Her er vinnerlagene

1.plass: Leteaksjon

Lag: Magnus Gjøse Vatsvåg, Gøran Dahlen Valaas, Anne Karin Dahle, Lasse Sæther, Ida Marie Frøseth, Espen Aasgaard Strømsvåg, Viggo Stenbråthen, Nils Petter Solvang Rolund og Lasse Mikalsen.
Utdrag av juryens begrunnelse:  Leteaksjon viser godt samspill mellom offentlige åpne data, har en meget stor samfunnsnytte og viser også nye muligheter for samspill ikke bare mellom data, men også mellom mennesker.

2. plass: code4cow

Lag: David Volent Lindberg, Patrick Merlot og Kleng Bråtveit
Utdrag av juryens begrunnelse: Løsningen har et meget stort samfunnsmessig potensial, kan gi stor samfunnsøkonomisk gevinst koblet opp mot FNs bærekraftmål, og kua trenger ikke å dø forgjeves.

3. plass: Folk på Tinget

Deltakere: Jan Roar Beckstrøm, Reidar Lavik og Ove Haugland Jakobsen
Utdrag av juryens begrunnelse: Løsning som gir mulighet for mer innsyn, åpenhet og gjennomsiktighet ... en viktig og enkel måte å utvide demokratiet på.

Beste kode: HuntingLights

Deltakere: Laureen Schausberger, Kristoffer Hagen, Ida Viio, Dafina Marku, Yvon Gankema, Bjørn Kaare Aune, Mark Peneder, Jan Tiemann.
Utdrag av juryrens begrunnelse: Imponerende at laget har utviklet en nesten produksjonsklar kode, som er godt strukturert og hvor man har tenkt både backend og frontend.

Høyest x-faktor: Bilsnakk

Deltakere: Robert Sasak og Arne Sommerfelt
Utdrag av juryens begrunnelse: Bilsnakk tar hverdagslivet på alvor og presenterete en enkel løsning på noe som kan oppleves som store problemer, for eksempel når man møter en bil som kjører uten lys eller blir inneparkert.

Ekstrapriser

I tillegg delte NAV ut pris for beste bruk av NAV-data  til laget Jobeer (Rasmus Tyrén, Dan Trygve Olsrød og Magnus Holmseth Nordhagen) som skal gjøre jobbsøk og rekruttering enklere.

Innovasjonsløft Ringerike delte ut pris for beste lokale bidrag til integreringsappen INTO Ringerike (Truls Massen, Reni Odden, Magnus Eikemo Larsen, Anders Gire Dahl), og Webstep premierte lagene Leteaksjon og HuntingLights for beste nettsky-utnyttelse.

VIDEOHILSEN: Selda Ekiz - fra Newton og Anno - kommer til #hack4no!

 

Juniorhack på Hønefoss blir bare større og bedre, og vi ser fram til å ta imot deg 27. og 28. oktober!

Juniorhack ble fulltegnet på få uker, og over 350 barn og ungdommer vil delta på kodedag for skoleklasser og juniorhack 27.-28. oktober. Dronekurset som inngår i juniorhack, var fulltegnet allerede etter et par dager. Vi gleder oss og kan love en lærerik og morsom kodesamling, som avsluttes med oppvisning, premiering og pang og smell i form av et heidundrende fysikkshow lørdag kveld.

Alle påmeldte på juniorhack vil få e-post med nærmere beskjeder og påminnelser. Men noen ting er viktige å merke seg først som sist:

  • Alle må ha med datamaskin (Windows, Mac eller Linux)
  • Alle juniorhackere må ha med en foresatt som har ansvar for dem og som er i området hele tiden. Dette gjelder både dag- og nattestid (for de som overnatter på campus). En foresatt kan godt ha ansvar for flere barn. Vi oppfordrer de foresatte til å være med barna på workshopene, men det er ikke påkrevd at de er til stede i samme rom hele tiden.
  • Årets juniorhack består av både workshoper og en hackekonkurranse. I konkurransen utfordrer vi ungene til å eksperimentere og bygge med data og micro:bits, alene eller (helst) sammen med andre. Det blir oppfølging og flotte premier. Man kan delta både i konkurransen og på workshoper, eller velge en av delene. Les mer om konkurransen og hvordan barna kan forberede seg her
  • Det er satt opp ventelister. Derfor ber vi deg gi beskjed så raskt som mulig hvis det skulle komme noe i veien og du må melde avbud. Kontakt oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Masse å glede seg til

Ellers minner vi om at vi deler ut gratis micro:bits, det blir Norges kanskje største makerspace med masse morsomme duppeditter - og roboter, og det blir dronekurs (fulltegnet), så det er masse å glede seg til. Selda Ekiz (se videoen øverst på siden), kjent fra blant annet Newton og Anno, kommer også. 

Har du spørsmål - send en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller kontakt juniorgeneral Mari Halvorsen, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Les mer

Juniorhack 26. og 27. oktober 2018 er en del av #hack4no og er for kodeinteresserte barn og ungdommer. Påmeldingen åpner i slutten av august.

Juniorhack er som en 2-dagers kodeklubb hvor man får eksperimentere med data og lære mye spennende om koding.

Det er også en møteplass hvor juniorene kan møte andre kodeinteresserte barn og ungdommer, og foreldre og foresatte vil treffe andre flotte mennesker som bruker av fritiden sin på å lære barn å programmere.

Tilpasset nybegynnere og erfarne

Juniorhack er i hovedsak tilpasset barn og unge i alderen 10 - 16 år. Det er tilpasset både de som har ingen eller liten programmeringserfaring, og de som har mye erfaring. Yngre barn med programmeringserfaring kan gjerne delta. Både barn/ungdommer som kommer alene eller sammen med venninner/kamerater, og hele kodeklubber og skoleklasser, er velkomne.

Må ha med foresatt

Alle barna må ha en voksen med som har ansvar for vedkommende under hele arrangementet, både på dagtid og på nattestid for de som overnatter. En voksen kan ha ansvar for flere barn.

Alt er gratis

Deltakelse på #hack4no er helt gratis. Vi tilbyr gratis mat (lunsj og middag) og overnatting (i klasserom), og vil så langt pengene rekker, sette opp buss eller dele ut reisestipend til skoleklasser og kodeklubber slik at reisen til Hønefoss blir så rimelig som overhodet mulig.

 

 

Kontakt oss på e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kontaktpersoner:

  • Tomas Martin Holtan (prosjektleder), tlf. 92 88 92 93, tDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
  • Mari Halvorsen (juniorhack), tlf. 99 35 91 18., Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

#hack4no - søk
Kartverket © 2018

Søk