Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

 

 

Vinnerne av årets store idekonkurranse med åpne, offentlige data løser viktige utfordringer knyttet til leteaksjoner, storfeproduksjon, demokrati, nordlysturisme og bilkjøring.

 

Ni personer som jubler

VINNERGLEDE: Laget Leteaksjon og juryleder Anne Cathrine Frøstrup (t.v.)

 

200 gründere, studenter, utviklere og andre kreative mennesker deltok på årets #hack4no-konkurranse på Hønefoss i regi av Kartverket, Høgskolen i Sørøst-Norge og til sammen 14 statlige etater. Det gjør det til Norges største lekegrind med åpne data. I løpet av to intense dager 27. og 28. oktober har deltakerlagene jobbet fram nye apper, tjenester og andre løsninger hvor det blant annet brukes data som det offentlige har frigitt og gjort tilgjengelig.

I tillegg deltok 350 barn og ungdommer på juniorhack, Norges største kodetreff, hvor de blant annet lærte å programmere, lage kart og bygge droner. Med foresatte, observatører, besøkende, støtteapparat og samarbeidspartnere ble det delt ut til sammen 700 nøkkelbånd med navnelapper i løpet av helgen.

Mer effektive leteaksjoner

Årets vinner er et lag sammensatt blant annet av studenter fra Forsvarets ingeniørhøgskole og Høgskolen i Sørøst-Norge. Laget har utviklet et verktøy for planlegging, koordinering og kommunikasjon som skal effektivisere leteaksjoner, slik at liv kan reddes. Løsning reduserer tiden for planlegging av en leteaksjon ved at det gjennomføres en automatisert kartanalyse. Letemannskapene spores ved bruk av smarttelefoner, og løsningen er bygd for å fungere også i områder uten mobildekning.

- Dette er en løsning som viser samspill mellom offentlige åpne data og som har en meget stor samfunnsnytte, sa juryleder og kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup da hun delte ut prisen lørdag kveld.

Ku-koding og politikersnakk

Andreplass gikk til laget code4cow som har laget et planleggingsverktøy for mer balansert storfeproduksjon. Det vil gi mindre svinn og kast og mer norsk storfekjøtt til fredags-tacoen gjennom hele året.

Tredjeplass gikk til en app som gjør det enkelt å finne ut hva representanter fra ditt fylke har sagt og ment på Stortinget.

Nordlysjakt og bilsnakk

Juryen delte også ut to spesialpriser:

Pris for beste kodehåndverk gikk til HuntingLights som kombinerer magnetisk feltmåling, værmelding på stedet der og da og lysforurensingskart for å få oversikt over hvor det er best forhold for å se nordlys.

Pris for høyest x-faktor gikk til appen Bilsnakk som gjør det mulig å kommunisere med andre bilførere ved å skanne bilens nummerskilt med mobilkameraet og sende melding. Nyttig for eksempel når bilen din er innesperret av andre biler på en parkeringsplass!

Pengepremier og innovasjonscamp

I tillegg til pengepremier på henholdsvis 10.000, 5.000 og 2.500 kroner, får vinnerlagene en éndags innovasjonscamp i Forskningsparken/ StartupLab i Oslo. Der får de intensiv eksperthjelp til å utvikle ideene og løsningene sine videre.

Mer info og bilder

Alle lagene på #hack4no har redegjort for sine løsninger på #hack4no-siden på Devpost.

Se hele premieutdelingen, med juryens begrunnelse, blant videoene på Facebook-siden vår.

Flere bilder fra #hack4no finner du i Flickr-albumet vårt 

Her er vinnerlagene

1.plass: Leteaksjon

Lag: Magnus Gjøse Vatsvåg, Gøran Dahlen Valaas, Anne Karin Dahle, Lasse Sæther, Ida Marie Frøseth, Espen Aasgaard Strømsvåg, Viggo Stenbråthen, Nils Petter Solvang Rolund og Lasse Mikalsen.
Utdrag av juryens begrunnelse:  Leteaksjon viser godt samspill mellom offentlige åpne data, har en meget stor samfunnsnytte og viser også nye muligheter for samspill ikke bare mellom data, men også mellom mennesker.

2. plass: code4cow

Lag: David Volent Lindberg, Patrick Merlot og Kleng Bråtveit
Utdrag av juryens begrunnelse: Løsningen har et meget stort samfunnsmessig potensial, kan gi stor samfunnsøkonomisk gevinst koblet opp mot FNs bærekraftmål, og kua trenger ikke å dø forgjeves.

3. plass: Folk på Tinget

Deltakere: Jan Roar Beckstrøm, Reidar Lavik og Ove Haugland Jakobsen
Utdrag av juryens begrunnelse: Løsning som gir mulighet for mer innsyn, åpenhet og gjennomsiktighet ... en viktig og enkel måte å utvide demokratiet på.

Beste kode: HuntingLights

Deltakere: Laureen Schausberger, Kristoffer Hagen, Ida Viio, Dafina Marku, Yvon Gankema, Bjørn Kaare Aune, Mark Peneder, Jan Tiemann.
Utdrag av juryrens begrunnelse: Imponerende at laget har utviklet en nesten produksjonsklar kode, som er godt strukturert og hvor man har tenkt både backend og frontend.

Høyest x-faktor: Bilsnakk

Deltakere: Robert Sasak og Arne Sommerfelt
Utdrag av juryens begrunnelse: Bilsnakk tar hverdagslivet på alvor og presenterete en enkel løsning på noe som kan oppleves som store problemer, for eksempel når man møter en bil som kjører uten lys eller blir inneparkert.

Ekstrapriser

I tillegg delte NAV ut pris for beste bruk av NAV-data  til laget Jobeer (Rasmus Tyrén, Dan Trygve Olsrød og Magnus Holmseth Nordhagen) som skal gjøre jobbsøk og rekruttering enklere.

Innovasjonsløft Ringerike delte ut pris for beste lokale bidrag til integreringsappen INTO Ringerike (Truls Massen, Reni Odden, Magnus Eikemo Larsen, Anders Gire Dahl), og Webstep premierte lagene Leteaksjon og HuntingLights for beste nettsky-utnyttelse.

Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv

VIDEOHILSEN: Selda Ekiz - fra Newton og Anno - kommer til #hack4no!

 

Juniorhack på Hønefoss blir bare større og bedre, og vi ser fram til å ta imot deg 27. og 28. oktober!

Juniorhack ble fulltegnet på få uker, og over 350 barn og ungdommer vil delta på kodedag for skoleklasser og juniorhack 27.-28. oktober. Dronekurset som inngår i juniorhack, var fulltegnet allerede etter et par dager. Vi gleder oss og kan love en lærerik og morsom kodesamling, som avsluttes med oppvisning, premiering og pang og smell i form av et heidundrende fysikkshow lørdag kveld.

Alle påmeldte på juniorhack vil få e-post med nærmere beskjeder og påminnelser. Men noen ting er viktige å merke seg først som sist:

  • Alle må ha med datamaskin (Windows, Mac eller Linux)
  • Alle juniorhackere må ha med en foresatt som har ansvar for dem og som er i området hele tiden. Dette gjelder både dag- og nattestid (for de som overnatter på campus). En foresatt kan godt ha ansvar for flere barn. Vi oppfordrer de foresatte til å være med barna på workshopene, men det er ikke påkrevd at de er til stede i samme rom hele tiden.
  • Årets juniorhack består av både workshoper og en hackekonkurranse. I konkurransen utfordrer vi ungene til å eksperimentere og bygge med data og micro:bits, alene eller (helst) sammen med andre. Det blir oppfølging og flotte premier. Man kan delta både i konkurransen og på workshoper, eller velge en av delene. Les mer om konkurransen og hvordan barna kan forberede seg her
  • Det er satt opp ventelister. Derfor ber vi deg gi beskjed så raskt som mulig hvis det skulle komme noe i veien og du må melde avbud. Kontakt oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Masse å glede seg til

Ellers minner vi om at vi deler ut gratis micro:bits, det blir Norges kanskje største makerspace med masse morsomme duppeditter - og roboter, og det blir dronekurs (fulltegnet), så det er masse å glede seg til. Selda Ekiz (se videoen øverst på siden), kjent fra blant annet Newton og Anno, kommer også. 

Har du spørsmål - send en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller kontakt juniorgeneral Mari Halvorsen, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Les mer

Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv

 

10. oktober inviterer K-lab og #hack4no til formøte for dataeiere og «hackere» som skal delta på #hack4no.

Det skjer på Teknologihuset i Oslo (Pilestredet 56) kl 13-16 (10. oktober).

Meld deg på (påmeldingsfrist 6/10)

Dette blir en ypperlig anledning for deg som skal delta på #hack4no til å møte dataeierne på forhånd, få innspill og ideer og stille spørsmål.

For dataeierne blir det en fin generalprøve. De vil presentere seg selv og sine data på to minutter, den samme «salgspitchen» som de skal framføre når #hack4no åpner 27. oktober. Pål Rørby, en av vinnerne fra fjorårets #hack4no, kommer og vil dele sine erfaringer. 

Se hele programmet her

Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv

dronekit1

Har du lyst til å lære å bygge en drone? På juniorhack kjører vi dronebyggekurs for barn og ungdom.

[Oppdatert 25.10.2017 kl 14.00: Dronekurset er fulltegnet! Vi har satt opp en venteliste og vil gi beskjed fortløpende om det skjer en endring. Vi gjør oppmerksom på at dronekurset går parallelt med resten av juniorhack og vil ta mesteparten av tiden. Dersom du ønsker å stå på venteliste, send epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.]

Droner blir i økende grad brukt innen kartlegging. Datainnsamling med droner er en svært effektiv og rask metode, og som regel langt rimeligere enn vanlig fly. Droner kan i tillegg til datainnsamling på land benyttes på steder hvor det er vanskelig med andre fartøyer, for eksempel til kartlegging av havdybder (foto eller laser) i kystnære områder. Kartverket benytter i samarbeid med private aktører i stigende grad droner til dette formålet.

Denne workshopen er for jenter og gutter (barn og ungdom) som kan tenke seg å lære å bygge en enkel drone og få den til å fly. Vi setter sammen seks team med maks fire personer i hvert team og gjennomgår byggeinstruks og guider dere underveis. Til slutt kårer vi vinnere for best gjennomførte byggeprosjekt, kuleste «utsmykning» og kanskje beste videosnutt.

Det er best om du på forhånd vet hvordan du flyr en drone, men alle på et team trenger ikke å kunne fly. Vi setter opp enkle treningsfasiliteter, hvor dere kan trene.

Du melder deg på dronebyggekurset i påmeldingsskjemaet, men det er som du skjønner svært begrenset med plasser. Vi kommer til å trekke ut de heldige som får delta på dronebyggekurset og sette sammen lagene på forhånd.

Dronebyggekurset vil starte samtidig med resten av juniorhack fredag (27/10) ettermiddag og fortsette gjennom det meste av lørdagen. De som deltar, vil ikke rekke å få med seg flere av workshopene på juniorhack. Vi forutsetter at de som får plass, blir med på hele kurset. Det vil med andre ord ikke være mulig delta på kurset bare fredagen eller bare lørdagen.

Les mer

#hack4no arrangeres av:


#hack4no - søk
2018 © Kartverket

Søk